10/27/2009

Portraits of Sunny Beach - 2009

Няколко от портретчетата, правени в Слънчев бряг. <Чернобелият е рисуван с пастел. Картонът не е нещо специално, както някой мислят. Може да ви прозвучи смешно, но това е картон, който се ползва за изработване на опаковки на продукти. Разгънете една кутийка от паста за зъби например или кутия шоколадови бонбони за да придобиете представа. Може да го пробвате дори, ако ви се намират пастели под ръка. Качествата на този картон са се доказали и колегите са му верни от доста години. Намира се  на листове 70/50 см или 100/70 см в печатниците или направо в "Полиграфснаб" Разбира се, има различни типове и не всеки става. Необходими са проби на място. Какви са тънкостите при избор на подходящ картон и с какво трябва да се съобразяваме ще опиша по-късно.

 <Едно портретче с масло, което се сетих да снимам, понеже го работих в квартирата по време на най-голямата буря август месец. Работено е от две снимки. Множествените портрети най-често се правят, като всяка персона се снима отделно, след което се прави композиция от най-сполучливите снимки върху платното. В случая малкото момиченце беше проблемно, а снимката - със свити до ушите рамене. За съжаление много често ни се налага да правим корекции, които гълтат ценно време. Е, поне последното го имах за момента.
 <Този фъстък трябваше да го предам на следния ден и имах време да го снимам и да сравня снимката на портрета с оригинала вечерта. По правило ги сравнявам винаги, когато имам възможност - било по време на процеса или след завършването му. Този тип портрети имат свои специфични правила и изисквания. Няма много място за свобода на изразяването. Приликата е изискване номер 1. Въпреки това да намериш начин да обобщиш нещата е жизненоважно за бързата работа.        Oil on Canvas
.:.

No comments:

Post a Comment