12/18/2010

Frozen paint /Как да запазим боята/

Всеки художник е наясно с цената на добрата боя, а информираноста за някой наглед "дребни" неща ни спасява от грешката да изхвърлим преждевременно нещо от което бихме имали нужда отново.
Понякога в края на работния ден се замисляме сериозно дали да изстържем излишъка от палитрата си, при положение че цветът, който ползваме се оказва последен от тубичката. На всичкото отгоре е и скъп.
Е, точно като за Коледа няма нужда да правим това кощунствено начинание. Празниците нека си текат - ние нищо няма да загубим.

Ето какво може да се направи в такива случаи с маслените бои: Просто сложете палитрата си във фризера!
Да, точно така - във фризера! Ниските температури почти напълно спират съхненето на маслото и когато извадите палитрата на следващия ден или след наколко дни, цвъчките ще си бъдат също така пресни и сочни както в деня на поставянето.
Разбира се, "изсушаването" продължава и във самия фризер, но с много по-бавен темп.
Нито пресеченото ви мляко, нито замразеното месо могат да повлияят зле на боята, което да доведе до съсипване на поредния ви шедьовър. Няма такъв филм.

Маслената боя не замръзва до температури от  -4 ° F (-20 ° С) и се надявам, че не сте си настроили фризера на по-ниски температури. А ако е така - настройте го веднага на -18 ° С - и без това пресеченото ви мляко изобщо няма да го усети. Да не говорим за тлъстата ви пуйка.

А какво да правим с кондензацията на водни пари по боята след изваждането в топлата стая?
Отговор: всякакви измръзвания които видите ще изчезнат в затоплената стая след пет до десет минути - време, достатъчно да си направите кафе, да разходите кучето или да прегледате пощата си. Когато се върнете в затопленото студио цветовете ще бъдат сочни и топли както не сте и очаквали.

Този метод на съхраняване на маслените бои никак не е нов. но в днешно време е доста позабравен. Практикува се основно от реставратори, за които точният цвят, който са получили от безброй смесвания е безценен. Прилаган е и в средновековието през зимните месеци, а лятно време чираците дори са потапяли боята във вода, за да прекъснат окисляването на цветовете. Някой да е изненадан?

Имайте едно наум обаче - ако сте добавили ускорител някакъв, от типа на дамаров лак, фризерът няма да забави изсъхването.

Маслената боя не съхне по начина, който сме свикнали да наблюдаваме при другите бои. Тя не е като акварел или локва дъжд. При изсъхването на маслената боя дългите вериги мастни киселини - полимери се свързват с молекулите на околния кислород и по този начин характерната масловидна консистенция на боите се превръща в твърд филм. Забавяне или спиране на окисляването, чрез понижаване на околната температура е начинът, който запазва боите свежи и годни за работа дълго време.

.:.

1 comment:

  1. Пожелавам ти,дядо Коледа да ти донесе нови и скъпи бои,да те изнанада приятно с това което желаеш:)иначе съветите са наистина ценни:)

    ReplyDelete